Agen takaful seluruh malaysia rugi lebih 10,000 pelanggan sebulan kerana….

….kerana mereka tak nampak lubuk duit besar depan mata!

Terus terang saya beritahu, anda semua sedang membiarkan duit terbang pergi begitu sahaja. Jika anda nak tahu kenapa, jom lapang masa sekejab utk membaca artikel saya tulis khusus untuk anda. Saya berharap laporan saya kali ini boleh membantu anda mengubah pendekatan anda mempromosi takaful sekaligus meningkatkan jualan bulanan serta jaringan anda. InshaaAllah

Ok, ceritanya begini….

Ketika saya sedang mempromosi servis video promosi saya untuk pasaran insuran islamik takaful, tiba-tiba rasa gatal tangan nak buat sedikit research atas pasaran takaful, etiqa, prudendial islamic dan yang sepuak dengannya. Sebenarnya memang jadi kebiasaan saya untuk kaji pasaran untuk pelanggan saya sebelum saya nak upload video promosi ke youtube. Ini bagi memastikan video tersebut mudah dijumpai oleh mereka yang berpotensi.

Melalui kaedah yang percuma ini ( saya ada ajar 8 kaedah intipan internet cara mudah dan percuma, kalau nak tahu sila langgan siri panduan secara emel di sebelah kanan anda tu, free je) apa yang saya dapati amat-amat memeranjatkan saya… Lihat sendiri dengan mata anda.

Screen Shot 2016-06-06 at 9.40.11 AM

Anda faham tak apa data tu bagitau?? Tu semua adalah lubuk duit yang kebanyakan agen2 takaful x pandang, atau terlepas pandang. Dari situ saja berapa ratus nama bakal pelanggan yang boleh anda dapat dan jualan yang anda biarkan begitu, sedang anda asyik sibuk promosi letih2 kat luar , buat roadshow atau fesbuk.

Ok, nombor itu menunjukkan jumlah carian orang yang mencari kata kunci seperti “takaful malaysia” , “bsn takaful” , dan sebagainya. Kata kunci itu menunjukkan orang sedang mencari maklumat tersebut melalui Google. Kenapa pula saya beritahu yang anda semua tak nampak lubuk ini… Baiklah, sekrang gambar di bawah menunjukkan jumlah laman yang menawarkan maklumat berkenaan apa yang mereka cari…

Screen Shot 2016-06-06 at 9.39.58 AM

Carian menunjukkan hanya 9000 laman web yang betul2 memberi maklumat yang dicari oleh mereka. Anda mungkin ingat 6,420┬álaman web…banyaknyaa!! Tunggu dulu beb, sebenarnya 6,420 tu teramat sedikit kalo di lihat dari kaca mata seorang pakar bisnes internet dan mereka akan tersenyum jika melihat jumlah sebegitu.

Dalam blog post saya sebelum ini, saya mengatakan mana-mana laman web yang jumlah hasil cariannya adalah bawah 30,000 merupakan angka yang boleh dikatakan “kurang persaingan” dan mudah untuk anda duduki 10 tempat teratas dalam senarian google untuk kata kunci yang berkenaan, dengan menggunakan strategi website yang betul.

Ok sekarang mungin anda sudah tak sabar macam mana nak masuk dalam pasaran itu, dan menjadikan website anda no.1, tapi sebelum anda nak bermimpi letakkan website anda dalam google, tak ada guna jika anda tidak ada website. Langkah pertama anda, anda perlu memiliki laman web yang nampak professional.

Jika anda nak website sedemikian, saya cadangkan anda boleh upah expebyte untuk membuat laman web takaful anda dengan kadar yang amat berbaloi.

Langkah ke dua, anda wajib untuk memiliki ilmu pemasaran internet, untuk memasarkan pakej takaful anda , ada beberapa cara yang boleh digunakan. Cara yang paling mudah dan cepat adalah menggunakan pemasaran kos rendah serta pantas seperti facebook. Tetapi jika anda tidak pernah menggunakan pemasaran facebook, anda jangan sesekali berani cuba untuk membuat iklan tanpa belajar dulu dari mereka yang pakar seperti faisal abdullah atau…

Ini kerana jika anda tidak menggunakan kaedah yang betul maka anda akan menghabiskan duit untuk bayar kepada facebook, tanpa mendapat apa2 pulangan sekalipun.

About mhhafeez

Mohamad Hafeez merupakan pengasas blog gayahidupinternet.com. Kepakaran beliau adalah menyediakan modul serta sistem yang mudah untuk pengguna Internet memiliki bisnes online.
Tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *